Share |

Mihin sosialidemokratiaa vielä tarvitaan ?

Tiistai 29.9.2015 - Kari

Eduskuntavaalien alla ja etenkin niiden jälkeen on ahkerasti esitetty kysymystä: "Mihin sosialidemokratiaa vielä tarvitaan ?" Viime päivinä vastauksia on tullut tulvimalla. Työntekijät, työttömät, eläkeläiset ja opiskelijat ovat heränneet karuun todellisuuteen. Miten meidän oikein käy ?

 Vuosien mittaan on työllisyyden nimissä tehty yrityksiä suosivia toimenpiteitä, jotka ovat syöneet valtion yhteistä jaettavaa. Vuonna 2006 poistettiin varallisuusvero. Se tiesi, että verotuksen taso jäi jälkeen EU:n keskitasosta. Vuonna 2012  peräti 5,5 miljardia vähemmän. Yritysten Kela-maksu poistettiin vuonna 2010. Tästä syntyi lähes miljardin aukko. Yhteisöveron alennus 4,5 prosenttiyksikköä teki vuosina 2012-2014 runsaan miljardin vuodessa. Pörssiin listautumattomien yritysten osinkoveron helpotus on tehnyt satoja miljoonia vuodessa. Yksityisten työnantajien sosiaaliturvamaksuja alennetaan 1,72 prosenttiyksikköä eli siinä hupenee vajaa miljardi. 

Sipilän hallituksen kuuluttamaa tuottavuusloikkaa on vuosien mittaan jo ruokittu avokätisesti. Miljardit ovat kuitenkin huvenneet pääomapiirien julkean ahneuden seurauksena pohjattomiin taskuihin. Luvatut uudet työpaikat ovat jääneet syntymättä.  Nyt halutaan iskeä myös keskeisiin sopimusyhteiskunnan peruspilareihin. Hallitus leikkii tulella, jota ei sammuteta sanelemalla.

Toivoa sopii, että järki voittaa uhkarohkean pullistelun. Kaikkien etu on vakaus ja ennustettavuus työmarkkinoilla. Suomi -talkoissa tarvitaan muitakin kuin pienipalkkaisia, työttömiä, opiskelijoita ja eläkeläisiä.

Sosialidemokratiaa siis tarvitaan puolustamaan oikeudenmukaisuutta, sopimiseen perustuvaa työmarkkinamallia, vähäosaisten perusoikeuksia ja kansainvälistä solidaarisuutta.

40 kommenttia .